Premantura.com.hr - hrvatski
dotPremantura & Kamenjakdot

Premantura

Premantura je naselje na krajnjem jugu Istre, nedaleko od velikog turističkog središta - Pule. Premantura je niknula na blago povišenom dijelu rta Kamenjaka čijom se dužinom od 30 km nižu za kupanje i sunčane pogodne kamene ploče, plaže i uvale s malim otocima. Položaj rta i vjetrovi koji su najjači u proljeće i jesen, čine Premanturu zanimljivom za ljubitelje jedrenja na dasci. Naselje ima nekoliko teniskih terena, igralište za mini-golf i boćanje, pa u Premanturi možete imati pravi aktivni odmor. Premanturu zbog lijepih i raznolikih plaža preporučujemo i obiteljima s djecom.

Windsurfing Premantura

Premanturci su okruženi prirodom kakvom se malo tko može pohvaliti. Južno od sela nalazi se Rt Kamenjak – zaštićeni krajolik dug 9,5 kilometara, širok oko 1,5 s ukupno 30 kilometara razvedene obale. More nije nigdje takve plavozelene boje, tako čisto kao na ovom krajnjem jugu Istre. Stjenovite plaže izmjenjuju se sa šljunčanim uvalama. Na razmjerno malom području raste 530 biljnih vrsta, od čega 20 vrsta orhideja, među kojima ima i nekoliko endemičnih. Stoga na rtu nema kampova, hotela niti bilo kakve gradnje.

Renta-a-boat

Glavnina premanturske smještajne ponude koncentrirana je na četiri dobro opremljena kampa. S prirodom u dnevnom boravku najbolje možete doživjeti ovaj jedinstven krajolik. Domaćini nude smještaj i u apartmanima privatnih kuća. Želite li robinzonsku pustolovinu? Jedinstvena je ponuda - svjetionik na otočiću Porer, koji se unajmljuje ljeti. Nađete li se na Kamenjaku, obavezno posjetite njegov najjužniji dio gdje su poseban događaj noćni skokovi s visokih stijena u more i skakač koji u ruci nosi baklju.

Rent-a-buggy

Premantura je doživljaj, a ne jedno od mjesta odmora. Zbog povoljnih vjetrova u sportovima na moru uživa se ljeti, pa sve do kasne jeseni. Početkom studenog održava se atraktivan susret surfera - Hallowin. Onima koji žele zaroniti u duboko plavetnilo pomoći će ronilačka središta u mjestu.

Ovo je jedna od rijetkih destinacija koja raspolaže plažom uređenom za slijepe osobe. Svakako valja istaći da tu mogu ljetovati i osobe kojima je neophodna dijaliza budući da u mjestu postoji privatna klinika za dijalizu.

Premantura je malo mjesto brojnih iznenađenja. Premantura je avantura.